Cultuur is de basis van ontwikkelen

Cultuur is de basis van ontwikkelen. Het is de manier waarop docenten met elkaar omgaan.

Op welke manier communiceren ze met elkaar? Of praten ze alleen over elkaar?
Welke reflectie en feedback passen docenten toe? Of lopen ze daar voor weg (feetback)?

Cultuur is de basis

Om te weten welke normen en waarden docenten hanteren, is het belangrijk eerst te onderzoeken wat de kernwaarden van een school zijn. Immers alleen wanneer je het gedragskader helder stelt, kun je elkaar daarop aanspreken.

In veel scholen zien we dat het kader ontbreekt. Dus spreken we elkaar aan op de informele waarden, zoals het hoort. Zo doen we het altijd, krijg je dan te horen.

Kleurt een jonge veelbelovende docent in zijn enthousiasme iets te ver buiten de lijntjes dan corrigeert de oude(re) garde. Op deze manier blijft het onderwijs stilstaan in de snel ontwikkelende maatschappij.

Basis van ontwikkelen

Geef je naast het gedragskader docenten en teamleiders de kans om hun persoonlijk gedrag te onderzoeken, dan ontdekken ze zelf welk gedrag nodig is om samen te ontwikkelen. Zo ontstaat verbinding en versterkt het team en de cultuur binnen school.

Gedrag in kaart brengen kan op een hele pragmatische en visuele manier met MapsTell. Je gaat op reis in de Wereld van Verschil en ontdekt je eigen voorkeursgedrag en dat van je collega’s.

Ontwikkeling ontstaat als het team bewust is van elkaars persoonlijke gedragsvoorkeur en ontdekt hoe je elkaar op voorkeursgedrag kan aanspreken en aanvullen.

Wil je meer weten over groepsontwikkeling en het individuele gedrag? Laat het ons gerust weten via ons contactformulier.

 

 

 

Related posts

Leave a Comment