Een belangrijke les van de luizenmoeder

De Luizenmoeder is een echte hit en erg raak!

We vinden er allemaal wat van, niet waar?

De één vindt het hilarisch terwijl de ander het te gênant en uiterst overdreven vindt.

De luizenmoeder schuurt tegen onze normen en waarden én laat heel goed zien waar het in het dagelijks leven op school overgaat.

Ik, moeder, kijk de Luizenmoeder samen met mijn zoon Mick. Bulderend van het lachen hebben we al heel wat anekdotes uitgewisseld.  Ik moet eerlijk bekennen, ook weleens met het schaamrood op mijn kaken. Want het is best gênant als je jezelf als ouder herkent.

Je bekijkt het toch vanuit je eigen bril.

Hoe vaak heb jij de school of de juf verwenst?

• Weer een vrije dag omdat ze staken. Waar moet je nu je kind onderbrengen? Enne binnenkort weer hé…
  • Nou ja zeg, moet je naar school komen omdat ze het mobieltje van je kind hebben ingenomen? Alsof je alle tijd van de wereld hebt.
  • Jeetje, waar ligt dat huiswerk? Waarom kan het niet online? Dit is toch niet van deze tijd.
  • Pfff, je moet weer een gezonde traktatie bedenken… Wat is er mis met een zakje chips?

Heel begrijpelijk!

Je wilt het toch als ouder goed doen!

Op het schoolplein staan iedere dag weer vaders en moeders, die hun kinderen blij naar school willen brengen.

Iedere dag staan ook de juffen en meesters voor de klasdeuren om de kinderen te verwelkomen voor een gezellige en leerzame dag op school.

De intentie is er! De uitkomst is helaas minder waar.

De Luizenmoeder laat dat haarscherp zien met veel humor en een rauw randje.

Het onderstaande filmpje maakt duidelijk dat de regels elke keer opgerekt worden door ouders.

Juf Anke doet in het filmpje haar uiterste best om 25 “stuiterballetjes” in het gareel te houden. Natuurlijk kijken ouders er anders tegenaan. Uiteraard bedoelen ze het niet slecht. Het betekent wel dat de juf of meester er de hele dag mee zit.

Dus houdt Juf Anke de regels strak.

Vandaag is Floor niet jarig. Jasper is jarig, want Jasper’s moeder heeft wel keurig aangegeven op de groepsapp dat Jasper jarig is.

Heel begrijpelijk weer.

Ga er maar aan staan, als je 25 stuiterballen in het gareel moet houden.

Maar wat is je nog meer opgevallen?

Kijk nog een goed naar het filmpje.

Precies! Floor!

Zo fleurig als ze binnenkwam, zo beteuterd ging ze het klaslokaal in.

De Luizenmoeder leert ons een belangrijke les.

We bedoelen het allemaal goed. Ouders, leerkrachten, schoolleiders en besturen. Door onze eigen beslommeringen, conditionering, belangen en gedrag vergeten we bijna dat het gaat om de kinderen.

Deze blog is geschreven door Natascha Vale van  Werkenaanschool. Werken aan school is aangesloten bij Het Trainingsbureau.

Willen jullie ook meer begrip in het onderwijs? Neem dan gerust contact met ons op.