Kritisch leren kijken op school

Kritisch leren denken is één van de 21e eeuwse vaardigheden die docenten op school moeten overbrengen aan hun leerlingen. Kritisch denken begint bij kritisch leren kijken. Bekijk onderstaand filmpje en onderzoek hoe kritisch je zelf kunt kijken.

Onderzoekje kritisch kijken

Je kunt het filmpje een aantal keer bekijken, maar het blijft lastig om alles waar te nemen. Het helpt wel als je het perspectief verandert en meer afstand neemt. Want zoals je in het filmpje hebt kunnen zien, zorgt de verandering van perspectief voor extra benodigde informatie.

Het goede voorbeeld

Hoe vaak veranderen wij ons perspectief tijdens onze alledaagse bezigheden? Of nemen we in een discussie het perspectief aan van de ander? Het bijbrengen van deze waardevolle vaardigheid, begint bij zelf kritisch kijken. Kritisch kijken naar jezelf, je verwonderen over andere visies en meningen. Ga op zoek naar extra informatie die wellicht niet meteen in beeld is.

Oefenen

Kinderen kunnen van nature goed kritisch kijken en denken. Ze zijn nieuwsgierig, ze durven vragen te stellen en werken graag samen. Maar helaas leren wij onze kinderen soms al vroeg binnen de lijntjes te kleuren en belonen we kinderen als zij voldoen aan de standaard. Blijf daarom alert op je eigen kritische blik. Daag jezelf en je leerlingen uit om nog eens op een andere manier naar een gesprek of een nieuwsartikel te kijken. Discussieer met elkaar en oefen. Oefening baart kunst.

Wil je zelf ook weer eens oefenen? Wij hebben tal van werkvormen om je weer te verwonderen. We gaan graag met teams aan de slag om samen op zoek te gaan naar die ideeën die goed toepasbaar zijn in de klas of tijdens teamvergaderingen. We helpen teams ook op weg bij het concreet maken van de andere 21e eeuwse vaardigheden op school. Neem gerust contact met ons op als je, net als jonge kinderen, gewoon om hup durft te vragen.