Samenwerken op school in slechts 2 stappen

Samenwerken is één van de 21e eeuwse vaardigheden die docenten op school moeten overbrengen aan hun leerlingen. Bij samenwerken gaat het om het gezamenlijk realiseren van een doel en anderen daarbij kunnen aanvullen en ondersteunen. Goed samenwerken begint met 2 belangrijke stappen. Je kunt ze bijvoorbeeld toepassen binnen het docententeam of in de klas met de leerlingen.

1. Verschillende rollen (h)erkennen

Er zijn vele rollen in een team die van grote waarde zijn tijdens het samenwerken. Bedenk eens met elkaar wat voor rollen er allemaal kunnen zijn en verdeel deze onder elkaar. Wie is de expert op het gebied van social media? Welk teamlid weet inhoudelijk het meest over het project? Wie bedenkt altijd de meest originele ideeën? Is er iemand die nog even een kritische vraag stelt als anderen al snel doorgaan? Welke teamspeler zorgt voor gezelligheid in de groep? Worden eventuele meningsverschillen meestal door dezelfde persoon opgelost? Wie houdt de planning in de gaten? Tegelijkertijd geef je alle rollen een mooie functienaam en schrijft deze op een bordje. Vervolgens kun je met elkaar bespreken of alle rollen goed zijn verdeeld en of iedereen zich kan vinden in de diverse rollen die hij heeft gekregen.

2. Effectief communiceren en samenwerken

Samenwerken en effectief communiceren gaan hand in hand met elkaar. Om goed te kunnen samenwerken is het nodig om de juiste vragen te stellen, informatie te delen, te kunnen onderhandelen en afspraken te maken met anderen in een team. De do’s en dont’s in communicatie kunnen behoorlijk verschillen van persoon tot persoon. Liever direct en snel to the point of liever eerst aandacht voor de relatie met de persoon? Stuur je een kort berichtje of loop je even langs om het persoonlijk toe te lichten?

Wanneer is het project geslaagd? Als het doel is behaald of als we prettig hebben samengewerkt? Of als we er wat van hebben geleerd bijvoorbeeld? Schrijf je eigen communicatiehandleiding voor je teamgenoten zodat zij weten hoe jij het prettigst samenwerkt en wat jij belangrijk vindt in de manier van communiceren met elkaar.

Oefenen

Wil je zelf ook weer eens oefenen en kun je daar hulp bij gebruiken? Naast de diverse werkvormen over samenwerken, maken wij ook gebruik van het in kaart brengen van gedragsvoorkeuren dmv Insights Discovery en Mapstell. We gaan graag met teams aan de slag om samen op zoek te gaan naar die ideeën die goed toepasbaar zijn in de klas of tijdens teamvergaderingen. We helpen teams ook op weg bij het concreet maken van de andere 21e eeuwse vaardigheden op school. Neem gerust contact met ons op als je met ons wilt samenwerken.